Friday, 3 April 2015

Turkey in a coqotte

This dish can be made in the afternoon, then you put it for 20 minutes in the oven when you want to eat it in the evening.
I have made this wonderful dish yesterday for 3 persons.


Shopping list:
400g turkey breast 

1 onion
100g mushrooms

Curry powder, to taste

parsley
puff pastry (ready)
cream

corn flour

dry white
wine

olive oil for frying

1 egg
 


Preparation:

Cut the turkey into small pieces.


Cut the onion into small piecesSlice the mushrooms Fry the turkey, onion, mushrooms in olive oil Add Curry powderStir corn flour with a good dash of white wine in a cupAdd the creamAdd the corn flour mixSprinkle parsley over itYou now have a sauce with the thickness of a ragoutTurn the gas off.Fill the coqottes with the turkey mixture.Wrap the puff pastry generously over the top as a lit.Mix the egg and brush it over the pastry for the beautiful golden-brown color.On top of the pastry you can sprinkle some sea salt which gives an extra flavor.Serve with rice, mashed potatoes or boiled potatoes.

Sunday, 29 March 2015

Dutch Poffertjes

Poffertjes is a sweet dish, like little pancakes, that's typical Dutch. Even Bill Clinton ate them in Delft when he was visiting The Netherlands.

Shopping list:
250 grams of wheat flour
A special pan for poffertjes is needed

250 ml of slightly warmed milk
1 large egg or 2 medium sized eggs
pinch of salt
1 teaspoon baking powder
2 tablespoons of golden syrup


Preparation:

Sift the flour and
baking powder, mix it with salt. Stir in the milk little by little. Stir the syrup and the eggs into the batter.

Heat the 'poffertjespan' so that the pan is really hot and lubricate the dimples with melted butter. Reduce heat slightly lower, at about medium heat. Enter the dimples halfway with the batter. Let the bottom brown and turn the pancakes with a fork gently.

Serve the pancakes hot with a little butter and icing sugar
.

Wednesday, 18 March 2015

Foto's rijsttafel avond















Roedjak manis (fruit gerecht)

Eigenlijk kan je heel veel soorten fruit in dit gerecht doen. Dus even kijken wat er voorhanden is.

Voor ongeveer 4 personen is dit bijgerecht.

Ingrediënten:

1 komkommer
2 zachtzure appels
2 peren
2 sinaasappels
1 mango
1 tl citroensap
4 el bruine basterdsuiker
2 tl sambal

Alle vruchten moeten worden gesneden en allemaal dezelfde grootte hebben.
De komkommer uithollen en in stukken snijden.
Schep alles doorelkaar
Los de suiker op in 5 eetlepels kokend water.
Voeg ketjap, sambal en citroensap toe.
Schep dit over de vruchten en klaar is kees.

Tip: Presenteer het in een glazen schaal voor een mooi effect.

Sambal Goreng Telor (pittig eiergerecht) - Top gerecht!

Ingrediënten:

6 eieren
1 lombok (spaans pepertje)
1 tl basterd suiker
1 ui
2 el zonnebloemolie
2 el tomatenpurée
3 teentjes knoflook
30 gram santen (kokos) oplossen in 2,5 dl water (of kant en klare kokos saus)
1 tl laos (poeder)
1 tl sereh (citroengras)  poeder
4 tl sambal



De eieren hard koken en pellen, eventueel halveren.
Uien en knoflook fijn malen en in een hapjespan doen met een beetje zonnebloemolie totdat het bruin wordt.
Doe de klein gesneden lombok erbij (zaadjes verwijderen), de sambal, santen, laos, sereh, suiker en tomatenpurée.
Even laten koken en laag zetten, eieren erbij en nog ongeveer 5 minuten laten pruttelen totdat de saus dikker is geworden.

Schep ze over op een schaal en doe vooral ook wat saus over de eitjes.

Tip: Koop tomatenpurée in een tube in plaats van een blikje.

Foe Yong Hai

Van Keukenliefde heb ik dit recept, maar hierbij de wat aangepastere versie zoals ik deze heb gedaan.

De basis hier is voor 8 personen als bijgerecht.

Ingrediënten
Voor de omelet
  • 12 eieren
  • 50 g champignons, in plakjes
  • 50 g wortel, geraspt of in luciferhoutjes
  • 1 rode paprika, ontzaad en in smalle repen gesneden
  • 1/2 prei (alleen het witte gedeelte), goed gewassen en gedroogd en in smalle ringen gesneden
Voor de saus

Ik had een pot 'sweet and sour' saus, die ik nadat de omelet klaar was er overheen heb gedaan om zich te mengen en warm te worden.Klop de eieren los in een grote kom en roer de groenten erdoor.
  • Breng goed op smaak met zout en peper. Verhit een grote hapjes- of koekenpan met wat olie en schenk het eiermengsel erin. Zet het vuur laag. Bak de omelet enkele minuten totdat de onderkant gaar is, draai om en bak de omelet aan de andere kant gaar. Ik vind het zelf makkelijker en lekkerder om af en toe even zachtjes door het ei te roeren; niet te vaak, zodat je toch grote stukken ei krijgt.


    Tip:
  • Wij vonden dat de groenten nog te hard waren en voor een volgende keer zouden we ze eerst even voorbakken.

Koe Loe Youk uit kookboek van 1988 met bijgeschreven aanpassingen = Topper!